Atunci când ne expunem la frig este normal să avem mâinile reci. Extremităţile corpului se răcesc mai repede pentru că sângele este pompat mai degrabă către organele vitale. În schimb, dacă îţi simţi mereu mâinile îngheţate, chiar şi când temperatura din jur este plăcută, acesta poate fi semnul unor probleme de sănătate.
Mâinile reci reprezintă adesea un simptom al unor afecţiuni precum tulburările circulatorii, bolile autoimune, dezechilibrul hormonal, anemia. Atunci când senzaţia de mâini reci este persistentă, trebuie să te prezinţi la medic şi să acorzi atenţie şi altor simptome pe care le ai pentru a i le putea descrie acestuia.
Tulburarea este o cauză frecventă a mâinilor reci. „Sindromul Reynaud este o afecţiune în care există o disfuncţie la nivelul vaselor de sânge din degete, uneori afectează şi obrajii, nasul şi urechile, ca reacţie la frig sau stres emoţional“, declară dr. Orrin Troum, reumatolog la Providence Saint John’s Health Center (California), citat de Huffington Post.
Din cauza blocării fluxului sangvin, degetele devin albe, apoi se învineţesc, după care se înroşesc brusc odată ce reapare irigarea cu sânge.
CINE a inventat jocul Monopoly. Motivul este SURPRINZĂTOR!
Retenția de apă. Remediile naturale pentru combaterea ei
Cum scapi de POFTA de alimente nesănătoase
Cauza sindromului Reynaud nu se cunoaşte şi nici nu există un tratament ţintit. Tot ce pot face pacienţii este să adopte o serie de măsuri preventive: să se îmbrace călduros, să poarte fular şi mănuşi de fiecare dată când se expun la temperaturi scăzute.
Lupusul eritematos, o afecţiune în care sistemul imun atacă propriile ţesuturi, sclerodermia, boală care determină fibroza pielii şi obstrucţia vaselor de sânge, poliartrita reumatoidă şi alte boli autoimune pot avea simptome asemănătoare sindromului Reynaud, explică Troum.
În momentul în care boala autoimună care cauzează sindromul mâinilor reci este ţinută sub control se îmbunătăţeşte şi confortul termic al pacienţilor.
Pacienţii care au un deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidie) îşi simt adesea mâinile reci. Tiroida participă la reglarea temperaturii corpului, spune dr. Ali Ajam, reumatolog la Ohio State University, scrie sursa citată.
ALTFEL de clătite: MURTABAK – clătita indiană umplută / REȚETE SIMPLE
CUM ne motivăm să facem sport? TRUCURILE care chiar funcționează!
CE declanşează pofta de mâncare de la MIEZUL noptii?
Când tiroida este leneşă, majoritatea funcţiilor corpului sunt lente, ceea ce poate cauza oboseală, constipaţie, creştere în greutate, senzaţia de frig aproape în permanenţă. Reglarea deficitului hormonal ajută la reducerea acestor probleme.
Aceasta este cea mai frecventă cauză a mâinilor reci. „Slaba circulaţie sangvină apare atunci când nutrienţii şi oxigenul din sânge nu ajung la extremităţile corpului, fie din cauza incapacităţii inimii de a pompa suficient sânge, fie din cauza obstrucţiilor la nivelul vaselor de sânge provocate de colesterolul mărit“, potrivit dr. David Friedman, cardiolog la North Shore-LIJ Health System, New York.
Anemia apare când nivelul hemoglobinei din sânge este scăzut. Adică în sânge nu sunt suficiente globule roşii. O consecinţă a anemiei este scăderea oxigenului din corp, ceea ce cauzează senzaţia de frig. Acest simptom se asociază în caz de anemie cu oboseală, dureri de cap, ameţeli, respiraţie dificilă, piele palidă. În majoritatea cazurilor, anemia prin deficit de fier poate fi tratată prin suplimente cu fier.
De ce paralizăm de FRICĂ. Explicațiile specialiștilor
Bolile CONTAGIOASE care circulă cu transportul în comun
Carnea, ouăle, laptele sunt cele care conţin vitamina B12, importantă pentru formarea celulelor roşii. Carenţa de vitamina B12 duce la anemie şi la apariţia simptomelor descrise anterior. De obicei, vitamina B12 lipseşte în cazul vegetarienilor şi veganilor, dar şi în cazul multor persoane peste 50 de ani care îşi pierd capacitatea de a asimila această vitamină din alimente.
De asemenea, cei care suferă de boli inflamatorii intestinale (sindromul colonului iritabil, boala Crohn) sau boala celiacă au carenţe în vitamina B12. Suplimentele de vitamine reuşesc de multe ori să compenseze aceste probleme.
Hipotensiunea, care poate apărea din cauza deshidratării, a anumitor medicamente sau ca urmare a unor tulburări endocrine, este o cauză a circulaţiei periferice deficitare. Stresul şi anxietatea Se ştie că stresul afectează numeroase părţi ale corpului, iar mâinile nu fac excepţie.
Care sunt femeile DOMINANTE din zodiac. Cât de mult le place să conducă
Lucrurile pe care NU le știai despre FĂINA ALBĂ
Persoanele care suferă de anxietate şi stres cronic au aproape în permanenţă un nivel crescut de adrenalină. Una dintre concecinţe este constricţia vaselor de sânge, care duce la apariţia mâinilor reci.
Există o serie întreagă de medicamente care provoacă vasoconstricţie, iar unul dintre efectele adverse menţionate în prospectul acestora este sindromul Reynaud. În astfel de cazuri trebuie să vorbeşti cu medicul pentru ajustarea dozelor sau schimbarea medicaţiei.
Au peste 50 de ani și arată SENZAȚIONAL în costum de baie! Care este SECRETUL lor
ATENȚIE! O nouă epidemie face ravagii în lume! 42,6 milioane de adulți afectați, doar în SUA
Dacă nu ai suficiente motive pentru a renunţa la fumat, iată încă unul: nicotina cauzează vasoconstricţie şi depuneri pe artere, în timp ducând la reducerea fluxului sangvin către extremităţi. Iar dacă faptul că ai mâinile reci nu te deranjează foarte mult, află că din cauza efectelor nocive ale fumul de ţigară asupra vaselor de sânge se poate ajunge la arterită şi la amputaţii de degete sau membre.